Vägledning i att motverka att ensamkommande barn försvinner

Du som möter ensamkommande barn i ditt arbete kan förebygga att barn försvinner genom att känna till vilket ansvar du och andra aktörer har. Det är också viktigt att stärka skyddsfaktorerna kring barnen. På Kunskapsguiden finns nu en vägledning som ska ge stöd i det förebyggande arbetet.
Vuxna och ungdom i samtal kring ett bord.

Trots att antalet ensamkommande barn som söker asyl varierar över tid är andelen barn som försvinner densamma. Statistik från Migrationsverket under de senaste åren visar att 7–9 procent av alla ensamkommande barn avviker från sin placering, oavsett hur många som kommer till Sverige. Därför är det viktigt att du som möter ensamkommande barn i ditt arbete känner till vilka tecken och risksituationer som kan göra att ett barn avviker från sin placering. På så vis kan du snabbt agera när det behövs.

Migrationsverket, Socialstyrelsen och Polismyndigheten har gemensamt tagit fram en vägledning som ska vara ett stöd för hur berörda aktörer kan arbeta för att motverka att ensamkommande barn försvinner och hur de kan agera om ett försvinnande ändå sker.

− Det är ofta många vuxna som finns runt de ensamkommande barnen på olika sätt, och det kan vara svårt att veta allas ansvar och roll. Att veta hur man själv kan förebygga och agera är viktigt, men man behöver också förstå vad andra vuxna runt barnet bör göra och hur man kan samordna sig, säger Eva Kågström, utredare på Socialstyrelsen.

Den nationella vägledningen finns tillgänglig i Kunskapsguidens tema om ensamkommande barn och unga.

Nationell vägledning – motverka att ensamkommande barn försvinner

Om ensamkommande barn

På senare tid har det kommit få ensamkommande barn till Sverige. Samtidigt ökar antalet ensamkommande barn i Europa igen. De ensamkommande barnen är särskilt utsatta och behöver samhällets skydd och stöd.

En del av barnen som försvinner ger sig senare tillkänna igen medan andra fortsätter att vara försvunna. Risken är att de utsätts för brott, utnyttjanden och övergrepp. Därför är det viktigt att förebygga att fler ensamkommande barn försvinner och att agera snabbt när det finns tecken på att ett barn kan avvika.

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!