Vi firar sverigefinnarnas dag

Den 24 februari är det sverigefinnarnas dag, en dag för att hylla denna nationella minoritet i Sverige. Sverigefinnarna är en av de fem erkända minoriteterna i landet, och finska språket har status som ett nationellt minoritetsspråk. Inom förvaltningsområdet för finska, som omfattar 66 kommuner, har invånarna möjlighet att få tillgång till förskola och äldreomsorg på finska om de så önskar.
Tornedalens flagga

Sverigefinnarna erkändes som nationell minoritet 2000, vilket också innebar att finska fick sitt erkännande som minoritetsspråk.

Den sverigefinska gruppen är den största av Sveriges nationella minoriteter, med cirka 700 000 personer som många har en koppling till finska språket och en sverigefinsk kultur. Sverigefinnarnas dag har firats sedan 2011 för att uppmärksamma denna minoritets historia, språk och kultur som en viktig del av Sveriges kulturarv.

Läs mer om sverigefinnarna och finska språket på Kunskapsguiden 

Slutrapport om sverigefinnars hälsa

Transkulturellt Centrum leder projektet "Att vara sverigefinne i Stockholm: Psykisk hälsa, vårderfarenheter och vårdbehov" på uppdrag av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm. Projektets slutrapport inkluderar en kunskapsöversikt som sammanfattar den nuvarande kunskapen om sverigefinnars hälsa. Rapporten visar att både kvinnor och män födda i Finland, som grupp ofta har sämre hälsa än personer födda i Sverige, både fysiskt och psykiskt.

Sverigefinnars hälsa: En kunskapsöversikt – Transkulturellt Centrum

Uppmärksamma den nationella minoriteten i din verksamhet, även om det inte är en finsk förvaltningskommun. Små insatser kan göra stor skillnad – låt detta inspirera dig:

Så kan du stärka de nationella minoriteterna i äldreomsorgen

Nationella minoriteter i hälso- och sjukvård

Socialstyrelsen har samlat stöd för att öka kunskapen om de nationella minoriteterna och minoritetsspråken i hälso- och sjukvården. Materialet är tänkt att ge förståelse för varför det är viktigt att ha kunskaper om de nationella minoriteterna och minoritetsspråken. Det ger också stöd i vad du kan göra för att stärka de nationella minoriteternas rättigheter i hälso- och sjukvården.

Nationella minoriteter i hälso- och sjukvården – Socialstyrelsen

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!