Strukturerad information i en individuell plan med hjälp av nationell informationsstruktur

I omställningen till god och nära vård behöver kommuner och regioner stöd i att stärka sin samverkan kring individer som har behov av insatser från både socialtjänsten och hälso- och sjukvården. Ett viktigt verktyg för samverkan är en individuell plan, ibland kallat samordnad individuell plan (SIP). Socialstyrelsen har strukturerat och kodat den information som ska finnas i en individuell plan

Som en del i uppdraget med att stödja omställningen till en god och nära vård har Socialstyrelsen strukturerat och kodat den information som enligt lag ska finnas i en individuell plan. I slutrapporten om strukturerade informationsmängder i en individuell plan enligt HSL och SOL kan du ta del av en process, en begreppsmodell och en karta över vilken information som behöver framgå i planen.

Strukturerade informationsmängder i en individuell plan enligt HSL och SoL – Slutrapport 2022

Projektet kompletterar det urval av termer och koder som Socialstyrelsen tidigare tagit fram för att stärka informationsutbytet i samband med utskrivning från sjukhus.

Nytt stöd för enhetlig dokumentation

Under 2022 har Socialstyrelsen utformat ett stöd för att dokumentera entydigt vid upprättandet av en individuell plan med hjälp av nationella informationsmängder utifrån den nationella informationsstrukturen. Stödet innefattar termer, begrepp och informationsstruktur så att informationen i den individuella planen kan struktureras på ett nationellt, gemensamt sätt. Stödet beskriver också processen för när socialtjänsten och hälso- och sjukvården upprättar en individuell plan, samt hur patienten och brukaren kan delta utifrån förutsättningar och preferenser.

Upprätta en individuell plan

Samordnad individuell plan (SIP) är ett verktyg där region och kommun förutsätts kunna dela information om en och samma individ när hen är föremål för insatser från både hälso- och sjukvård och socialtjänst. Den individuella planen ska ge en samlad beskrivning av individens samlade insatser inom hälso- och sjukvård- och socialtjänst, oavsett vilken huvudman som står för insatserna. För att underlätta informationsutbytet mellan de två domänerna är det centralt att informationen är strukturerad på ett gemensamt sätt.

Strukturera information med hjälp av nationell informationsstruktur

Ett gemensamt sätt att dokumentera individuell plan minskar riskerna för otydligheter i dokumentationen och minskar risken för dubbeldokumentation. Med hjälp av Socialstyrelsens ramverk för strukturerad dokumentation, nationell informationsstruktur (NI), och det nationella fackspråket kan informationen i en individuell plan struktureras entydigt och på ett nationellt, gemensamt sätt i både hälso- och sjukvården och socialtjänsten. NI skapar förutsättningar för informationsutbyte, ökad patient- och rättssäkerhet och effektiv kommunikation mellan de kommuner och regioner som behöver stärka sin samverkan för individer som har behov av insatser från de båda huvudmännen så att dessa individer lättare ska få sina behov av samordning tillgodosedda.

Läs mer om nationell informationsstruktur (NI)

Webbinarium om stöd för stärkt personcentrerad samverkan

I ett webbinarium från Socialstyrelsen berättar bland annat Niklas Eklöf, enhetschef e‑hälsa, mer om hur informationsmängder kan struktureras för att upprätta en individuell plan.

Till webbinariet

Syntolkat webbinarium

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Strukturerade informationsmängder i en individuell plan enligt HSL och SoL – Slutrapport 2022, Socialstyrelsen, 2023

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Mejla till oss

Skicka ett mejl till nyhetsbrev.KG@socialstyrelsen.se och skriv att du vill bli tillagd som prenumerant.

Så behandlar Socialstyrelsen dina personuppgifter