Arbete med romsk inkludering i fokus på internationella romadagen

Den 8 april är det internationella romadagen. Kunskapsguiden uppmärksammar dagen genom att lyfta vikten av arbete med romsk inkludering. Vi tipsar bland annat om en film med inspelade samtal som Socialstyrelsen tagit fram inom området.
Romsk flagga

Romer erkändes som en nationell minoritet i Sverige år 2000 men har levt i landet sedan 1500-talet. För många har tillvaron i Sverige präglats av diskriminering och utanförskap, vilket har lett till att en del romer upplever bristande tillit till myndigheter såsom socialtjänsten.

Med ett gott bemötande och ett inkluderande arbetssätt kan du som möter enskilda romer skapa förtroendefulla relationer. För att lyckas med ett inkluderande arbete behöver du också ha kunskap om romers situation och om lagstiftningen kring diskriminering och nationella minoriteter.

I Kunskapsguidens tema om nationella minoriteter hittar du bland annat information om strategin för romsk inkludering och olika typer av kunskapsmaterial om du vill fördjupa dig inom området, däribland filmade samtal som Socialstyrelsen har tagit fram. I filmen får du praktiska tips och kan lära dig mer om strategiskt arbete inom en socialförvaltning. I temat hittar du även utbildningsmaterialet ”I bemötandet tar framtiden form”.

Stöden riktar sig framförallt till dig som arbetar inom socialtjänsten eller äldreomsorgen.

Nationella minoriteter – Strategin för romsk inkludering

Romer – en av fem nationella minoriteter

I Sverige finns fem nationella minoriteter: judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Under vårt tema om nationella minoriteter kan du bland annat läsa om minoriteternas rättigheter och minoritetslagen, Europarådets konventioner och minoritetspolitikens tre delområden.

Temat Nationella minoriteter

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!