– Syftet med filmerna är att de ska ge en kort introduktion kring den nationella strukturen och vilket stöd som finns i arbetet med avhoppare. De kan vara ett lättillgängligt stöd för såväl nyanställda som erfaren personal i kommuner som ska starta upp sitt arbete med målgruppen, säger Lina Jallow, utredare på Socialstyrelsen.
Grovt våld och organiserad brottslighet har blivit ett samhällsproblem. Ju fler som vill lämna den miljön, desto bättre och när en individ är motiverad att lämna kriminalitet är det viktigt att samhället är redo att agera.
Myndighetsgemensamt arbete
Socialstyrelsen, Polismyndigheten, Statens institutionsstyrelse och Kriminalvården har sedan 2021 i uppdrag att förstärka och utveckla arbetet med stöd till avhoppare från kriminella, våldsbejakande extremistiska och hedersrelaterade miljöer i hela landet. Myndigheterna har nu gemensamt tagit fram ett antal filmer som förklarar den nationella strukturen kring arbetet med avhoppare, socialtjänstens respektive polisens roll och ansvar och hur stödet till kommuner ser ut.
Kriminalvården bidrar också med fyra filmer om arbetet med RBM-principerna (risk, behov och mottaglighet). RBM är en modell som ger vägledning vid bedömning av individens risk för återfall i brott.
Du hittar samtliga filmer i vårt tema om avhoppare.
Avhoppare från organiserad brottslighet – Filmer om arbete med avhoppare