Nytt stöd till dig som arbetar med föräldralediga med ekonomiskt bistånd

Kunskapsguiden har tagit fram ett nytt stöd till dig som arbetar med föräldralediga med ekonomiskt bistånd. Stödet innehåller bland annat information om arbetssätt, insatser och aktiviteter som bidrar till att förbereda de föräldralediga för tiden efter ledigheten.
Skugga av person med barnvagn.

Kunskapsguiden nya stöd handlar om hur du kan förbereda de föräldralediga för tiden efter ledigheten och göra övergången till arbetssökande, arbetsmarknadsinsatser eller språkstudier så smidig som möjligt. Det innehåller bland annat information om arbetssätt, insatser och aktiviteter som syftar till att öka möjligheten för dessa personer att bli självförsörjande efter föräldraledigheten.

Stödet ger en samlad bild av den kunskap som finns om föräldralediga som får ekonomiskt bistånd. Innehållet bygger på konkreta exempel och erfarenheter på arbetssätt och insatser från flera verksamheter i olika kommuner och stadsdelar. Exemplen kan användas som stöd och inspiration i arbetet, säger Samira Aqil, utredare på Socialstyrelsen.

Ett aktivt förhållningssätt kan bidra till självförsörjande

Barn i familjer som behöver försörjningsstöd under lång tid riskerar att få växa upp med en ekonomisk otrygghet och ekonomisk utsatthet och det kan bland annat påverka barns skolresultat, hälsa och trygghet. Om föräldrar får tillgång till stöd och insatser för att kunna komma ut på arbetsmarknaden och bli självförsörjande förbättras hela familjens ekonomiska situation.

Med ett aktivt förhållningssätt kan du som handläggare förbereda de föräldralediga för tiden efter ledigheten och bidra till att de på sikt blir självförsörjande. Ett aktivt förhållningssätt kan handla om att börja planera tidigt under föräldraledigheten, upprätta en plan, och om att informera och motivera till insatser och aktiviteter.

Formerna för insatserna kan behöva utvecklas

De insatser och aktiviteter som socialtjänsten erbjuder behöver anpassas till individen, vara flexibla och ha en tydlig anknytning till arbetslivet för att göra nytta för personer som får ekonomiskt bistånd.

Grundläggande utbildning och språkutbildning är insatser som har visat stor effekt på möjligheten att få ett arbete. Formerna för att delta i insatserna och aktiviteterna kan behöva utvecklas så att de föräldralediga till exempel kan ta med barn eller få utbildning på deltid eller distans, säger Samira Aqil.

Mer information om föräldralediga med ekonomiskt bistånd

 

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!