Arbetet med psykisk hälsa och suicidprevention är högt prioriterat av regeringen och myndigheterna. Alla som möter människor i sitt arbete behöver ha kunskap om området, för att kunna stödja och hjälpa på rätt sätt. Det gäller särskilt personal inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten.
Maria Bodin är utredare på Socialstyrelsen, i det projekt som följer upp aktiviteterna i den fleråriga överenskommelsen om psykisk hälsa och suicidprevention mellan regeringen och organisationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
– För länssamordnare och andra som jobbar med psykisk hälsa på regional och lokal nivå kan det vara svårt att hitta rätt bland all kunskap som finns framtagen av de ansvariga myndigheterna Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, och av organisationen SKR. Vi tror att det kan vara bra med en ”resurskarta” som underlättar navigeringen och samlar information på ett överskådligt sätt och det är det som vi hoppas att det här nya temat på Kunskapsguiden kan vara, säger hon.
Samlar samtliga teman om psykisk hälsa och ohälsa
Kunskapsguidens nya tema Psykisk hälsa och ohälsa är en introduktion till området. Här reder vi ut och förklarar de olika begreppen, beskriver kortfattat vad de inblandade myndigheterna och aktörerna har kunskap om och ansvar för, och länkar vidare till deras kunskap.
Under det nya temat har vi också samlat samtliga teman på Kunskapsguiden som handlar om psykisk hälsa och ohälsa. Liksom andra teman på Kunskapsguiden innehåller de samlad information från flera myndigheter och andra aktörer.