Många invånare får idag vård både på sjukhus och i kommunal hälso- och sjukvård. Många med kommunal hälso- och sjukvård behöver även insatser från socialtjänsten.
– Det handlar ofta om äldre med komplexa hälsoproblem, som är beroende av att hälso- och sjukvården och socialtjänsten lever upp till krav och förväntningar på en god samverkan, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd och projektledare för omställningen till god och nära vård på Socialstyrelsen.
Omställningen till en god och nära vård syftar till att vården ska organiseras med utgångspunkt i invånarnas behov och förutsättningar. För att det ska lyckas behövs en personcentrerad samverkan.
Nytt stöd om individuell plan
Under vårt tema om stöd för samverkan finns stöd för en säker och personcentrerad samverkan. Där finns nu också ett nytt stöd från Socialstyrelsen om hur informationsmängder kan struktureras för att upprätta en samordnad individuell plan, även kallad SIP.
Stödet innefattar termer, begrepp och informationsstruktur så att informationen i den individuella planen kan struktureras på ett nationellt, gemensamt sätt.
– Stödet beskriver också processen för när socialtjänsten och hälso- och sjukvården upprättar en individuell plan, samt hur patienten och brukaren kan delta utifrån förutsättningar och preferenser, säger Niklas Eklöf, enhetschef e-hälsa på Socialstyrelsen.
Nytt på temat är även ett inspelat webbinarium där du får veta mer om Socialstyrelsens stöd inom informationsdelning och samverkan.