Vi firar Tornedalingarnas dag

Idag den 15 juli firar vi Tornedalingarnas dag. Tornedalingar är en av Sveriges fem nationella minoriteter och meänkieli ett nationellt minoritetsspråk. I de nio kommuner som ingår i förvaltningsområdet för meänkieli har minoriteten rätt till bland annat äldreomsorg på sitt språk. I temat om nationella minoriteter kan du ta del av mer information om tornedalingar och meänkieli.

Tornedalingar är sedan år 2000 en av de fem erkända nationella minoriteterna i Sverige. Samtidigt erkändes också meänkieli som nationellt minoritetsspråk. Inom minoriteten finns tre identiteter; tornedalingar, kväner och lantalaiset. Benämningarna används för att beteckna både en regional och en kulturell identitet.

Tornedalingar har rätt till äldreomsorg på meänkieli

I Sverige ingår sammanlagt nio kommuner i förvaltningsområdet för meänkieli: Kiruna, Gällivare, Pajala, Övertorneå, Haparanda, Kalix, Luleå, Stockholm och Umeå. I förvaltningskommunerna har minoriteten rätt till förskola och äldreomsorg på sitt språk.

– Att äldre har möjlighet att få äldreomsorg på meänkieli i förvaltningsområdet är både en fråga om erkännande av rättigheter för minoriteten men det kan också vara en förutsättning för en patientsäker och värdig omsorg, säger Katarina Popovic, utredare på Socialstyrelsen.

Under Kunskapsguidens tema om nationella minoriteter hittar du mer information om tornedalingar och meänkieli.

– Temat om nationella minoriteter vänder sig till alla som arbetar i kommuner och regioner i syfte att vara ett stöd i arbetet. Att känna till tornedalingarnas historia och nuvarande situation samt deras kultur, språk och rättigheter är en viktig grund för att kunna ge ett bra bemötande för alla som i sin yrkesroll möter tornedalingar, säger Katarina Popovic.

Läs mer under temat Nationella minoriteter

Läs mer hos andra

Minoritet.se

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.