Risk- och skyddsfaktorer för skadligt bruk och beroende hos barn och unga

Risken för att barn och unga ska utveckla skadligt bruk och beroende hänger nära ihop med risken för att utveckla andra problem som psykisk ohälsa eller normbrytande beteende och kriminalitet.

Kunskapen om risk- och skyddsfaktorer kan bidra till att förstå och förklara varför ett problem uppstår. Det kan vara till hjälp i förebyggande arbete men också för att identifiera och uppmärksamma de barn och unga som behöver stöd i ett tidigt skede och bedöma deras behov av insatser.

Riskfaktorer är egenskaper, händelser eller förhållanden som ökar risken eller sannolikheten för ett visst beteende, till exempel att barn och unga ska få ett skadligt bruk eller beroende av alkohol, narkotika, tobak eller spel om pengar.
 
Skyddsfaktorer är också egenskaper, händelser eller förhållanden, men som skyddar mot och minskar sannolikheten för att barn och unga utvecklar ett sådant beteende.  
 
Risk- och skyddsfaktorer finns  på flera nivåer: Hos barnet själv, i barnets uppväxtmiljö, i samhällets struktur och samhällets normer. Sambandet mellan risk- och skyddsfaktorer är komplext, och det finns inget tydligt orsakssamband mellan en riskfaktor och ett visst beteende. Olika faktorer har också olika stor betydelse under en människas utveckling.  
 
Flera av risk- och skyddsfaktorerna för att utveckla skadligt bruk eller beroende av alkohol, narkotika, tobak eller spel om pengar är desamma som för att utveckla ett normbrytande beteende. Andra riskfaktorer är mer specifika och är kopplade till ett visst beteende.  

Risk- och skyddsfaktorer för ANTS

Det finns flera gemensamma riskfaktorer för alkohol, narkotika, tobak och spel om pengar, ANTS. Dopning, D, ingår inte här eftersom det inte finns tillräcklig forskning om det. 
 
De gemensamma riskfaktorerna är
  • låg socioekonomisk status utifrån föräldrars utbildningsnivå, yrke och bostadsområde
  • låga, ofullständiga eller inga slutbetyg från grundskolan
  • otrygga uppväxtvillkor, exempelvis att växa upp med
    • en förälder eller i familjehem
    • en förälder med psykisk sjukdom
    • en förälder med alkohol- eller narkotikadiagnos eller problem med spel om pengar
    • en förälder som får fängelsestraff
    • våld i hemmet
  • användning av någon av substanserna eller att spela om pengar
  • individuella förutsättningar som till exempel adhd eller andra beteendeproblem
  • att vara pojke.
Även självskadebeteende och symtom på depression är riskfaktorer för att senare utveckla skadligt bruk av narkotika eller få spelproblem. Det finns alltså ett samband och samsjuklighet mellan psykiska besvär, andra psykiatriska tillstånd och skadligt bruk eller beroende av ANTS, även om det är oklart om det finns ett direkt orsakssamband. 
 
Det är också viktigt att komma ihåg att det fortfarande är få barn som som växer upp med dessa riskfaktorer som får problem med ANTS. 
 
Skyddsfaktorer kan minska och motverka risken för att utveckla skadligt bruk eller beroende av ANTS. Det kan till exempel vara
  • trygga uppväxtvillkor
  • att nå målen i skolan och trivas där
  • att ha trygga hemförhållanden
  • att ha goda relationer till kamrater.
Läs mer om skydds- och riskfaktorerna i Folkhälsomyndighetens rapport:

Alkohol och narkotikaanvändning har en koppling till normbrytande beteende

Flera av risk- och skyddsfaktorerna för skadligt bruk eller beroende av alkohol, narkotika, tobak eller spel om pengar är desamma som för att utveckla ett normbrytande beteende. 
 
 
Socialstyrelsen har tagit fram ett kunskapsstöd om risk- och skyddsfaktorer för normbrytande beteende hos barn och unga, som kan användas för att identifiera och bedöma risker och behov av stöd och insatser från socialtjänsten eller andra verksamheter. 
 
 
En riskfaktor som kunskapsstödet lyfter fram är alkohol- och droganvändning. Det har en koppling till normbrytande beteende, även om sambandet inte är helt klart. Det kan vara så att normbrytande beteende leder till problem med alkohol eller narkotika, men det kan också vara tvärtom. Det kan också vara så att båda beteendena har samma orsaker och riskfaktorer. 
 
Till exempel kan användningen av alkohol och andra droger göra att en person blir mer impulsiv samtidigt som uppmärksamhetsförmågan och omdömet försämras, vilket kan öka risken för normbrytande beteende. Risken för normbrytande beteende ökar också om användningen av alkohol och narkotika ökar. 
 
Skadligt bruk och beroende hänger också ihop med en högre risk för återfall i kriminalitet. En stor andel av ungdomsbrottsligheten är brott mot narkotikastrafflagen och det vanligaste brottet är innehav eller bruk av narkotika.
 
Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Risk- och skyddsfaktorer för alkohol, narkotika, tobak och spel om pengar hos barn och unga. Folkhälsomyndigheten, 2022.
Missbruk och beroende i åldern 13-29 år. Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, 2018.

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.