Socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens ansvar

Socialtjänsten och hälso- och sjukvården har ett gemensamt ansvar för att ge stöd och behandling till barn och unga med skadligt bruk och beroende. Det gäller även förebyggande arbete. Ofta behövs stöd från båda aktörerna samtidigt, ibland i integrerade verksamheter.
Här beskrivs socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens ansvar vid skadligt bruk och beroende av alkohol, narkotika, andra beroendeframkallande medel och spel om pengar. 
 
När det gäller narkotika finns dessutom särskilda regler, eftersom det är olagligt att bland annat använda, ha och sälja narkotika i Sverige.
 
Narkotikabrott – Polisen
 
I den här texten tar vi inte upp de reglerna. Vi tar inte heller upp frågor om tillsyn och tillstånd när det gäller försäljning av tobak och alkohol och spel om pengar. Här finns mer information om detta:
 
Tillsyn inom alkohol, tobak och nikotinprodukter – Länsstyrelsen Stockholm
 
 
Spelinspektionen 
 

Bruk, skadligt bruk, beroende och missbruk

Med bruk menas användning av ANDTS, som är en förkortning för alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel.

Begreppet missbruk fanns tidigare som en diagnos inom hälso- och sjukvården, och används fortfarande i socialtjänstlagen och i lagen om vård av missbrukare i vissa fall, LVM. 

Om begreppet missbruk i Socialstyrelsens termbank – Socialstyrelsen 

Begreppen skadligt bruk och beroende kommer från diagnoser som nu används inom hälso- och sjukvården. Skadligt bruk är ett bruk som skadar hälsan. Skadan kan vara fysisk eller psykisk. För att diagnosen beroende ska ställas ska flera kriterier vara uppfyllda, som handlar om hur starkt beroendet är.

Delat ansvar för vård och stödinsatser

Socialtjänsten och hälso- och sjukvården har idag ett gemensamt ansvar för att ge stöd och behandling till barn och unga med skadligt bruk och beroende.

Ansvarsfördelningen kan ändras

Samsjuklighetsutredningen har föreslagit att all behandling av skadligt bruk och beroende ska vara ett ansvar för regionernas hälso- och sjukvård. Förslagen har ännu inte blivit lag. 

Samsjuklighetsutredningen - Regeringen

Hälso- och sjukvårdens ansvar

Hälso- och sjukvården har ansvar för medicinsk behandling av skadligt bruk och beroende. Exempel på insatser som barn och unga kan få inom hälso- och sjukvården är vård vid abstinens och vård vid fysiska sjukdomar eller vid andra psykiatriska tillstånd. 

Socialnämndens ansvar

Socialnämnden ska följa utvecklingen hos barn och unga som har visat tecken till en så kallat ogynnsam utveckling, och ge det skydd och stöd som behövs. Ibland behöver de få vård utanför sitt eget hem. När barn och unga har ett missbruk så har socialnämnden ansvar för att barnet eller den unge får den hjälp och vård hen behöver för att komma ifrån missbruket. Socialnämnden ska även aktivt arbeta för att förebygga och motverka missbruk bland barn och unga. 

Samverkan och samarbete vid skadligt bruk och beroende

Barn och unga med skadligt bruk och beroende kan behöva stöd från både socialtjänsten och hälso- och sjukvården, ibland i integrerade verksamheter. Flera insatser behöver samordnas, och det är ofta nödvändigt att ta fram en så kallad samordnad individuell plan, SIP. 
 
Kommunen och regionen ska ingå överenskommelser om samarbete, dels om personer med missbruk, dels om barn och unga som vårdas utanför det egna hemmet. 
 
SIP – samordnad individuell plan – Uppdrag psykisk hälsa, Sveriges Kommuner och Regioner, SKR

Tvångsvård när barn och unga har skadligt bruk eller beroende

Den som har ett skadligt bruk eller beroende ska alltid få frivilliga insatser i första hand. Om det inte är möjligt så kan tvångsvård behövas. Tvångsvård av barn och unga med skadligt bruk och beroende beslutas oftast enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU.
 
Tvångsvård vid skadligt bruk och beroende kan också beslutas enligt lagen om vård av missbrukare i vissa fall, LVM.

Vård enligt LVU

Barn och unga som har ett missbruk av beroendeframkallande medel kan vårdas med stöd av LVU. Det gäller om vården inte kan ges med samtycke av vårdnadshavaren, eller av den unga själv om hen har fyllt 15 år.

Vård enligt LVU ska upphöra senast när den unga fyller 21 år.

Vård enligt LVM

Om det inte är möjligt med vård på frivillig väg eller vård enligt LVU kan det bli aktuellt med vård enligt LVM. 
 
Personer i åldern 18–20 år kan få vård enligt både LVU och LVM, och socialnämnden behöver bedöma vad som är lämpligast för den unge. 
 
En person kan bara vårdas med stöd av LVM om vissa förutsättningar är uppfyllda.
Förutsättningar för vård med stöd av LVM
  1. Personen är till följd av ett fortgående missbruk av alkohol, narkotika eller flyktiga lösningsmedel i behov av vård för att komma ifrån sitt missbruk.
  2. Vårdbehovet kan inte tillgodoses enligt socialtjänstlagen eller på något annat sätt.
  3. Som en följd av missbruket gäller något av följande:
    • Personen utsätter sin fysiska eller psykiska hälsa för allvarlig fara.
    • Hen löper en uppenbar risk att förstöra sitt liv.
    • Hen kan befaras komma att allvarligt skada sig själv eller någon närstående.

Lagen om vård av missbrukare i vissa fall, LVM – Sveriges riksdag

Sekretess mellan socialtjänst och hälso- och sjukvård

Som utgångspunkt gäller sekretess för uppgifter om ett barns eller ung persons hälsotillstånd och personliga förhållanden. För att kunna dela information mellan socialtjänsten och hälso- och sjukvården behövs därför oftast samtycke från den som det handlar om, och ibland från vårdnadshavare.
 
Det finns sekretessbrytande bestämmelser som kan användas i vissa fall, även om man inte har fått personens samtycke att dela informationen. 
 
Sekretessen kan brytas inom och mellan socialtjänsten och hälso- och sjukvården, om det behövs för att ge barn under 18 år nödvändig vård, behandling eller annat stöd. Det gäller även om det behövs för att ett barn eller en vuxen ska få nödvändig vård, behandling eller annat stöd, om hen fortgående  missbrukar alkohol, narkotika eller flyktiga lösningsmedel. 
 
Det innebär att information kan lämnas mellan hälso- och sjukvården och socialtjänsten om en ung person har ett allvarligt missbruk och annars inte kan få socialtjänstens stöd. 

Vård för missbruk och beroende vid sluten ungdomsvård

När ett barn under 18 år begår brott och påföljden i vanliga fall är fängelse så kan barnet dömas till sluten ungdomsvård. När sluten ungdomsvård verkställs så ska barnet ges nödvändig vård och behandling.
Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Socialtjänstlag (2001:453), Sveriges riksdag, 2001.
Hälso- och sjukvårdslag (2017:30), Sveriges riksdag, 2017.
Lag (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall, Sveriges riksdag, 1988.
Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, Sveriges riksdag, 1990.

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.