Socialstyrelsen har på uppdrag av regeringen utvecklat en undersökningsmodell med syftet att låta familjehemsplacerade barn komma till tals och beskriva sina erfarenheter. Idag publiceras resultatet av den första undersökningen där 341 barn i åldrarna 9–17 år har deltagit. Barnen har, i samarbete med 57 kommuner, intervjuats av Socialstyrelsen om hur de upplever sin situation under pågående placering. Undersökningen visar bland annat:
- De flesta barn har det bra i sina familjehem. De känner sig trygga och får stöd och hjälp av familjehemsföräldrarna, både känslomässigt och praktiskt. Så gott som alla barn går i skolan och de allra flesta har fritidsaktiviteter och kompisar. De flesta av barnen har också kontakt med sin egen familj.
- När det gäller relationen till socialsekreteraren visar resultaten på en större variation, både när det gäller kontaktens omfattning och karaktär. Flertalet barn uppfattar relationen till socialsekreteraren som i huvudsak positiv. Samtidigt finns det ett antal barn som inte har en förtroendefull relation till socialtjänsten och som inte känner sig delaktiga.
- När det gäller barnens rätt till information om vilka rättigheter de har under sin vistelse i familjehem, uppger mer än hälften att de inte har fått eller att de inte minns om de har fått någon sådan information.
- De flesta av barnen har det relativt bra i sina familjehem men det finns en mindre grupp barn, för vilken vare sig socialtjänst eller familjehem tycks kunna erbjuda barnen en trygg och säker vård. Tvärtom beskriver barnen en utsatt livssituation.
Barnens upplevelser är tänkta att ligga till grund för utvecklingen av familjehemsvården nationellt.
Läs rapporten här
Att lyssna på barn i familjehem – en nationell brukarundersökning hos Socialstyrelsen (pdf)
Rapporten i presentationsformat
Att lyssna på barn i familjehem hos Socialstyrelsen (pdf)