Publikationer

Här hittar du publikationer relaterade till temat Multisjuklighet hos äldre personer. Publikationerna är ett stöd för dig som arbetar inom socialtjänsten eller hälso- och sjukvården, så att du kan använda bästa tillgängliga kunskap. Om du vill beställa en publikation gör du det på utgivarens webbplats.
Allmän tillgång? – Ett kunskapsunderlag för en stärkt försörjning av läkarkompetens i första linjens vård

Rapporten visar att vårdcentralerna i Sverige både har behov av och råd att anställa fler läkare. Bristen beror bland annat på att det har saknats en samlad och långsiktig strategi för primärvårdens läkarförsörjning på nationell och regional nivå.

Utgiven av: Myndigheten för vård- och omsorgsanalys
Använd SIP – Ett verktyg för samverkan – alla över 18 år, vuxna och äldre

Bestämmelserna om samordnad individuell plan syftar till att säkerställa samarbetet mellan huvudmännen så att alla, oavsett ålder, ska få sina behov tillgodosedda av vård och omsorg. Denna handbok är ett stöd till arbete med SIP för vuxna och äldre.

Utgiven av: Sveriges Kommuner och Regioner, SKR
Att förebygga och behandla undernäring – Nationellt kunskapsstöd i hälso- och sjukvård och socialtjänst(pdf)

Målet med kunskapsstödet är att personer med risk för undernäring identifieras innan undernäring uppstår och att personer som lider av undernäring eller med risk för undernäring tillförsäkras en näringstillförsel som är anpassad efter deras behov. Kunskapsstödet vänder sig till chefer, verksamhetsutvecklare och berörd personal inom samtliga verksamheter som bedriver hälso- och sjukvård. Det vänder sig även personal inom verksamheter som tillhandahåller hemtjänst, på särskilda boenden för äldre personer och på bostäder med särskild service för personer med funktionsnedsättning.

Utgiven av: Socialstyrelsen
Bortom kronologisk ålder – Riskprofiler, skörhet och multisjukdom i sårbarhet för covid-19(pdf)

Äldre personer har större sannolikhet att drabbas negativt av covid-19 än yngre, men är det en heterogen grupp. Att behandla alla äldre personer på samma sätt kan vara ineffektivt och även leda till negativa konsekvenser. Multisjuklighet (förekomsten av flera kroniska sjukdomar) och skörhet är viktiga för att identifiera de mest sårbara bland äldre och rädda liv.

Utgiven av: Forte
Effekter av individuell samordnare av vård- och omsorgsinsatser för de mest sjuka äldre – En systematisk översikt(pdf)

I den systematiska översikten ingår flera svenska studier. Resultatet visar att en samordnare kan minska viss hälso- och sjukvård, bidra till förbättrad funktionsförmåga och god vårdkvalitet.

Utgiven av: Socialstyrelsen
Kommunalt finansierad hälso- och sjukvård – Förstudie(pdf)

Förstudie för att kartlägga och analysera hur myndigheten kan utöka och förbättra stödet till kommunal hälso- och sjukvård

Utgiven av: Socialstyrelsen
Läkemedel vid långvarig smärta hos barn och vuxna – Behandlingsrekommendation

Denna rekommendation beskriver en övergripande strategi för läkemedelsbehandling vid långvarig eller återkommande smärta hos vuxna, barn och ungdomar.

Utgiven av: Läkemedelsverket
Läkemedelsbehandling av vanliga smärttillstånd hos äldre personer – Effekter, biverkningar samt upplevelser av vård

Utvärdering av effekter och risker för biverkningar av vanligt använda läkemedel vid artrossmärta, smärtsam diabetesneuropati och smärta vid kotkompression hos äldre personer. Utvärderingen tar även upp risken hos äldre personer för akut njurpåverkan respektive gastrointestinala blödningar och sår med NSAID-preparat samt opioider och risken för fall. Den visar även upplevelser från vården av äldre personer med smärta.

Utgiven av: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU
Markörbaserad journalgranskning inom hemsjukvård – För att identifiera och mäta skador och kvalitetsbrister i vården

Kunskapsstödet beskriver hur man kan identifiera skador och vårdskador i hemsjukvården genom markerad journalgranskning.

Utgiven av: Sveriges Kommuner och Regioner, SKR
Omhändertagande av äldre som inkommer akut till sjukhus – med fokus på sköra äldre

Rapporten visar att metoden strukturerat omhändertagande av äldre personer kan användas för sköra äldre som inkommer akut till sjukhus.

Utgiven av: ​Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!