Möjlighet för socialtjänsten att ansöka om uppehållstillstånd för betänketid

Om socialtjänsten misstänker att en person har blivit utsatt för människohandel eller människoexploatering, och personen saknar uppehållstillstånd, kan socialtjänsten ansöka om uppehållstillstånd för betänketid.

Betänketiden ger brottsoffret möjlighet till ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för att ta ställning till sin medverkan i rättsprocessen.

Betänketiden är en viktig del i stöd- och skyddsprocessen

Betänketid, ibland kallad reflektionsperiod, är ett tidsbegränsat uppehållstillstånd under en period om 30 dagar. Offer för människohandel har inte sällan blivit utsatta för allvarliga övergrepp och det kan därför krävas tid i en lugn och trygg miljö för att brottsoffret ska kunna återhämta sig, fundera över sin situation och ta ställning till sin medverkan i rättsprocessen.

Betänketiden är en viktig del i stöd- och skyddsprocessen. Det tillfälliga uppehållstillståndet ger personen rätt till hälso- och sjukvård i samma omfattning som den som är bosatt i Sverige. Det innebär också att personen har större möjligheter att beviljas stöd och insatser från socialtjänsten. Att brottsoffret har rätt att uppehålla sig i Sverige har också stor betydelse för att en eventuell förundersökning ska kunna genomföras på bästa sätt.

Meddelandeblad Ansöka om uppehållstillstånd för betänketid vid människohandel eller människoexploatering. Nr 7/2023.

Stöd vid samtal med kollegorna på jobbet

Ska ni prata i arbetsgruppen om uppehållstillstånd för betänketid vid misstänkt människohandel?

Presentationen nedan ger bakgrund om människohandel och information om betänketid, plus reflektionsfrågor, råd och tips.

Det finns även ett kort faktablad som kan vara till hjälp i vardagen. 

Presentation om betänketid vid misstänkt människohandel (pdf)

Faktablad om betänketid vid misstänkt människohandel (pdf)

Ansökan om betänketid kan göras av socialtjänsten

Det är socialtjänsten i den aktuella kommunen som ansöker om betänketid till Migrationsverket. För att göra en ansökan ska det finnas anledning att anta att personen i fråga utsatts för människohandel eller människoexploatering. En förundersökningsledare kan också ansöka om betänketid. Det är Migrationsverket som därefter fattar beslut om betänketid.

En förutsättning för att bevilja ansökan är att betänketiden behövs för att en förundersökning eller en huvudförhandling i brottmål ska kunna genomföras. För att ansöka om betänketid behöver därmed inte en förundersökning ha inletts. Brottsoffret behöver heller inte i detta skede ha visat en uttrycklig vilja att samarbeta med de brottsutredande myndigheterna eller medverka i förundersökningen.

Socialtjänsten kan få ersättning för kostnader

Socialtjänsten kan ansöka om ersättning för de stödinsatser som ges till brottsoffret under betänketiden. Det kan till exempel vara kostnader för skyddat boende eller ekonomiskt bistånd. Ansökan görs till Migrationsverket.

Ansökningsblankett om betänketid

Instruktion för ansökan om betänketid och ansökningsblankett finns hos Migrationsverket.

Ansökan om betänketid – Migrationsverket

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Meddelandeblad Ansöka om uppehållstillstånd för betänketid vid människohandel eller människoexploatering. Nr 7/2023. Socialstyrelsen, 2023.
Utlänningslagen (2005:716). Sveriges riksdag.

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.