Publikationer

Här hittar du publikationer relaterade till temat Barn och unga i familjer med ekonomiskt bistånd. Publikationerna är ett stöd för dig som arbetar inom socialtjänsten så att du kan använda bästa tillgängliga kunskap. Om du vill beställa en publikation gör du det på utgivarens webbplats.
”Missing out” – Barn och ungas erfarenheter av ekonomiska svårigheter

Fördjupningsrapporten ”Missing out” – Barn och ungas erfarenheter av ekonomiska svårigheter visar att det finns flera ekonomiska hinder som står i vägen för barns rätt till en meningsfull fritid och kostnadsfri utbildning, vilket flera andra studier också visat. Rättigheter som gäller alla barn, enligt barnkonventionen som är lag i Sverige. Barn som inte får sina rättigheter tillgodosedda på grund av ekonomiska skäl, blir diskriminerade enligt artikel två i barnkonventionen.

Utgiven av: Rädda Barnen
Anmäla oro för barn – Stöd för anmälningsskyldiga och andra anmälare

Alla rekommenderas att anmäla misstankar om att barn far illa till socialtjänsten. Stöd, handböcker och annat material hittas här för anmälningsskyldiga och andra anmälare vid kännedom eller misstanke om att barn far illa.

Utgiven av: Socialstyrelsen
Att samtala med barn – Kunskapsstöd för socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården(pdf)

Kunskapsstödet ger en generell och grundläggande bas, till stöd för professionella i att samtala med barn. Stödet riktar sig till alla som har samtal med barn inom socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården. Med barn avses alla under 18 år.

Utgiven av: Socialstyrelsen
Barn och anhöriga som tolkar inom socialtjänst och hälso- och sjukvård(pdf)

Kartläggning i vilken utsträckning barn och andra anhöriga används för att kommunicera med patienter och brukare inom hälso- och sjukvård och socialtjänst. Resultaten visar att samtliga undersökta verksamheter använder minderåriga barn och andra anhöriga istället för tolk i vissa situationer.

Utgiven av: Socialstyrelsen
Barnfattigdom i Sverige: Årsrapport 2021

Rädda Barnen har sedan 2000-talets början genomfört studier som speglar förändringar i barns levnadsvillkor i Sverige. Det är viktigt att följa utvecklingen över tid för att få en fördjupad förståelse för hur samhällsutvecklingen påverkar barns välfärd. I 2021 års rapport ser man att nästan 200 000 barn levde i ekonomisk utsatthet år 2019 enligt Rädda Barnens mått för barnfattigdom i Sverige.

Utgiven av: Rädda Barnen
Barnhushållens ekonomi – Resultatindikatorer för den ekonomiska familjepolitiken 2024(pdf)

Målen för den ekonomiska familjepolitiken är att bidra till en god ekonomisk levnadsstandard för alla barnfamiljer, att bidra till minskade skillnader i de ekonomiska villkoren mellan hushåll med och utan barn och att bidra till ett jämställt föräldraskap. Syftet med rapporten är att undersöka i vilken mån den ekonomiska familjepolitiken kan sägas bidra till att dessa mål nås.

Utgiven av: Försäkringskassan
Bedöma barns mognad för delaktighet – Kunskapsstöd för socialtjänsten, hälso- och sjukvården samt tandvården(pdf)

Kunskapsstödet är tänkt att vara ett stöd inför situationer där personal behöver göra en bedömning av barns mognad i samband med barns delaktighet. Det är skrivet för hälso- och sjukvården, tandvården och socialtjänsten.

Utgiven av: Socialstyrelsen
Blir det nån skillnad – eller säger vi det här helt i onödan?

I årsrapporten 2022 tar Barnombudsmannen avstamp i tre delar i barnets vardag: rätten till en trygg bostad, rätten till delaktighet i skolan och barns delaktighet vid kommunala beslut.

Utgiven av: Barnombudsmannen
Ekonomiskt bistånd – Handbok för socialtjänsten(pdf)

Syftet med Ekonomiskt bistånd – handbok för socialtjänsten är att ge handläggare och beslutsfattare inom socialtjänsten i kommunerna stöd vid tillämpningen av socialtjänstlagen. Den utgår från bestämmelserna om rätten till bistånd i socialtjänstlagen och Socialstyrelsens rekommendationer i allmänna råd (SOSFS 2013:1) om ekonomiskt bistånd.

Utgiven av: Socialstyrelsen
FIA Förutsättningar inför arbete – Manual till bedömningsmetoden(pdf)

Manualen till bedömningsmetoden FIA-förutsättningar beskriver kontexten kring biståndsmottagnade samt framtagningen och användningen av bedömningsmetoden.

Utgiven av: Socialstyrelsen

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!