Barnrättsperspektiv i arbetet med ekonomiskt bistånd

När beslut berör barn ska hänsyn tas till barnets bästa. Även om en utredning om ekonomiskt bistånd främst har ett vuxenperspektiv behöver handläggaren ta reda på om även barn berörs. Beslut om ekonomiskt bistånd kan beröra barn och unga direkt eller indirekt.

När barn berörs i en utredning om ekonomiskt bistånd ska socialtjänsten se på situationen ur både de vuxnas och barnens perspektiv. Det gäller både när barnen bor i hushållet men även när föräldrar som inte bor med sina barn ansöker om ekonomiskt bistånd.

Barnets bästa i bedömningar och beslut

När beslut berör barn ska hänsyn tas till barnets bästa. Vad som är barnets bästa kan variera utifrån olika situationer. Socialtjänsten kan behöva väga in vilka konsekvenser ett beslut får för barnet på kort och på lång sikt. Vid bedömningen kan handläggaren behöva ta hänsyn till olika faktorer, exempelvis:

  • vetenskap och beprövad erfarenhet om hur barn i olika åldrar kan uppleva att växa upp under knappa ekonomiska förhållanden
  • information från föräldrarna
  • det som barnet själv ger uttryck för.

Ekonomiskt bistånd – Handbok för socialtjänsten

Läs om barnrättsperspektivet i Ekonomiskt bistånd – Handbok för socialtjänsten hos Socialstyrelsen.

Beslut som berör barn indirekt

Beslut om ekonomiskt bistånd kan beröra barn och unga direkt eller indirekt. Exempel på beslut inom ekonomiskt bistånd som inte direkt riktar sig till barn men som kan få konsekvenser för barn i familjen:

  • Bistånd till kostnad för hyresskuld. Hyresskulder kan i förlängningen leda till att en familj blir avhyst från sin bostad. Om det finns barn i hushållet ska barns bästa särskilt beaktas.
  • Bistånd till kostnad för elskuld. Elskulder kan i förlängningen leda till att en familj får sin elöverföring frånkopplad. Om det finns barn i hushållet ska barns bästa särskilt beaktas
  • Bistånd till boende. I samband med prövningen av rätt till boendekostnader för en barnfamilj kan olika överväganden bli aktuella. Det kan till exempel handla om behov av tillfälligt boende i en akut situation eller om en hyreskostnad är skälig eller om boendet har en skälig standard. Om det finns barn i hushållet ska barns bästa särskilt beaktas.
  • Bistånd i en nödsituation. Principen om kommunens yttersta ansvar innebär att enskilda och familjer kan ha rätt till bistånd i akuta nödsituationer. Det är inte reglerat vad ett akut bistånd ska innehålla, utan socialtjänsten gör en individuell bedömning av behov som är akuta i varje enskild situation. Om det finns barn i hushållet ska barns bästa särskilt beaktas.

Beslut som berör barn mer direkt

Exempel på beslut inom ekonomiskt bistånd som mer direkt berör det enskilda barnet:

  • Bistånd till kostnader för umgänge. Föräldrar i behov av ekonomiskt bistånd som inte stadigvarande bor med sina barn kan ha rätt till bistånd för kostnader för att ha umgänge med barnet.
  • Bistånd till kostnad för fritidsaktiviteter. En del kostnader för barns fritidsaktiviteter kan rymmas inom riksnormen, men kostnaderna bör beräknas till en högre nivå om det är en förutsättning för att barn ska kunna delta i fritidsaktiviteter.
  • Bistånd till kostnad för rekreation. Bistånd till skäliga kostnader för rekreation bör beviljas om det finns särskilda skäl. Barnfamiljer som under lång tid inte kunnat ha någon form av semester på grund av ekonomiska problem kan ha särskilda behov av rekreation. Det kan vara en koloni- eller lägervistelse men även övrig vistelse för familjen på annan ort.
  • Bistånd till hemutrustning. Med hemutrustning avses till exempel sådan utrustning som behövs för matlagning, umgänge, sömn, förvaring, rengöring och rekreation, men även den hemelektronik som är nödvändig för att kunna kommunicera och ta del av information. För barn och unga kan det handla om tillgång till dator, tv eller motsvarande.

Barn och unga i familjer med långvarigt biståndsbehov kan vara särskilt ekonomiskt utsatta. Socialstyrelsens allmänna råd om ekonomiskt bistånd ger exempel på hur socialtjänsten kan ta hänsyn till barnets bästa i utredningar om ekonomiskt bistånd.

Senaste version av SOSFS 2013:1 Socialstyrelsens allmänna råd om ekonomiskt bistånd – Socialstyrelsen

Att dokumentera vad som är barnets bästa

Socialtjänsten behöver dokumentera sina överväganden när ett beslut inom ekonomiskt bistånd kan få konsekvenser för ett barn. Det kan till exempel handla om att dokumentera barnets situation, vilka överväganden som gjorts och hur detta påverkat beslutet. Det är inte tillräckligt att i beslutet ange att barnets bästa har beaktats, utan det måste även framgå hur. Även om beslutet blir något annat än vad som kan anses vara barnets bästa, behöver man redovisa hur man har beaktat barnets bästa.

Ekonomiskt bistånd – Handbok för socialtjänsten, sida 46 – Socialstyrelsen

Det är inte möjligt att säga exakt vad som ska framgå av dokumentationen eller hur mycket som behöver dokumenteras eftersom det kan variera utifrån situationen. Journalanteckningar bör generellt vara kortfattade och innehålla tydliga hänvisningar till andra handlingar i personakten som ger ytterligare information.

Handläggning och dokumentation – Handbok för socialstjänsten, sida 392 – Socialstyrelsen

Att ge stöd till föräldrar med ekonomiskt bistånd

Det är i första hand föräldrar som är ansvariga för att försörja sina barn. En viktig uppgift inom verksamheten med ekonomiskt bistånd är att ge förutsättningar för föräldrar att kunna fullgöra sitt försörjningsansvar. Ett sätt kan vara att ge stöd och insatser som leder till självförsörjning, både för att komma direkt ut i arbete men även för att på olika sätt komma närmare arbetsmarknaden. Det kan även handla om annat stöd som till exempel hushållsekonomisk rådgivning.

När behovet av ekonomiskt bistånd blir långvarigt kan det finnas behov av flera insatser parallellt för att en förälder ska bli självförsörjande. Nedan följer några exempel på sådant stöd:

Fundera och reflektera

  • Vilka behov har ni uppmärksammat i er kommun hos föräldrar med långvariga behov av ekonomiskt bistånd?
  • Vilket stöd finns för föräldrar med långvariga behov av ekonomiskt bistånd i er kommun?
  • Har ni följt upp på individ eller gruppnivå? Vad har uppföljningen i så fall visat och vad kan ni ta med i ett fortsatt arbete?
    Individbaserad systematisk uppföljning, ISU, tema på Kunskapsguiden

Definition av barn och unga

Med barn och unga menar vi här barn i åldrarna 0–17 år och unga upp till 20 år som studerar på gymnasiet och ingår i föräldrars hushåll. Det kan vara barn och unga som bor stadigvarande i hushåll med ekonomiskt bistånd men det kan även vara barn och unga som har umgänge med en förälder som får ekonomiskt bistånd.

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Att samtala med barn – Kunskapsstöd för socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården, Socialstyrelsen, 2018
Bedöma barns mognad för delaktighet – Kunskapsstöd för socialtjänsten, hälso- och sjukvården samt tandvården, Socialstyrelsen, 2023
Handläggning och dokumentation – handbok för socialtjänsten, Socialstyrelsen, 2021 Socialstyrelsen, 2021
Föräldrabalk (1949:381), Riksdagen
SOSFS 2013:1 Socialstyrelsens allmänna råd om ekonomiskt bistånd, Socialstyrelsen
SOSFS 2014:5 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om dokumentation i verksamhet som bedrivs med stöd av SoL, LVU, LVM och LSS, Socialstyrelsen

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Mejla till oss

Skicka ett mejl till nyhetsbrev.KG@socialstyrelsen.se och skriv att du vill bli tillagd som prenumerant.

Så behandlar Socialstyrelsen dina personuppgifter