Om att förhindra smitta i funktionshinderomsorgen

Genom att följa de basala hygienrutinerna kan du bidra till att skydda personer du möter i arbetet från sjukdomar som kan göra att de blir allvarligt sjuka.

Personer med funktionsnedsättning kan ha underliggande sjukdomar som gör att de kan bli allvarligt sjuka av sjukdomar som andra grupper inte blir lika påverkade av, som influensa och vinterkräksjukan. Här beskrivs hur personal kan arbeta när det finns risk för smitta. Det är viktigt att tänka på att de som får stöd och omvårdnad i olika verksamheter ska kunna leva som andra och bo i en hemlik miljö.

Personer som har insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, har ofta kognitiva funktionsnedsättningar, vilket kan innebära särskilda svårigheter att ta till sig information eller att berätta om hur de själva mår. Även personer som får stöd enligt socialtjänstlagen, SoL, kan ha kognitiva svårigheter. Många personer kan ha svårt att förstå när det finns risk för smittspridning och riskerar därmed att bidra till smittspridning eller att själva smittas om de inte får rätt stöd. Åtgärder mot smittspridning behöver både ha fokus på att skydda personerna, som ska ha god kvalitet i sin insats, och personalen som har verksamheten som arbetsplats.

Basala hygienrutiner

Basala hygienrutiner är viktigt för att förebygga infektioner och för att förhindra smittspridning. Basal hygien omfattar handhygien och användning av arbetskläder, skyddshandskar och i vissa fall skyddskläder – det vill säga åtgärder som ska tillämpas i den direkta vården och omsorgen för att förebygga vårdrelaterade infektioner. 

Basala hygienrutinerna gäller inte alla och alltid

I LSS-verksamheter gäller Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2015:10) om basal hygien i vård och omsorg bara för personal i bostad med särskild service för barn eller ungdomar och i bostad med särskild service för vuxna, det vill säga gruppbostad eller servicebostad. Övriga åtta LSS-insatser omfattas inte av föreskrifterna.

Det är viktigt att personalens arbetskläder inte gör att verksamheten får en institutionell prägel. Läs mer om arbetskläder på undersidan Basala hygienrutiner inom detta tema.

Basala hygienrutiner – sida inom temat

Reglerna om basala hygienrutiner gäller bara vid direkta vård- och omsorgssituationer som till exempel vid hjälp med personlig hygien och när det finns risk för smittspridning. Reglerna gäller inte när man exempelvis går på bio eller när man är ute och dansar.

God handhygien kan motverka antibiotikaresistens

God handhygien är också en viktig del i att motverka antibiotikaresistens. Förebyggande arbete med vårdhygien i vård, omsorg och tandvård, och hygienrutiner i samhället förebygger infektioner och smittspridning vilket in sin tur minskar behovet av antibiotika.

Basala hygienrutiner – sida inom temat

Kommunikation och delaktighet

Personer med kognitiva svårigheter behöver ofta extra stöd för att förstå komplexa sammanhang och situationer som att förhindra smitta eller att vara akut sjuk. Det är viktigt att komplettera personernas ordförråd, till exempel med bilder, symboler, tecken eller annat, så att det går att samtala om risk för smitta. För att minska smittspridning är det också viktigt att exempelvis visa hur man ska tvätta händerna, nysa i armvecket och hur man kan hälsa utan att kramas eller ta i hand.

Kommunikation och delaktighet– sida inom temat

Samma lagar och regler gäller vid kris

Verksamheter enligt socialtjänstlagen, SoL, och LSS ska vara av god kvalitet. Verksamheterna ska systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras. Enligt LSS ska det finnas den personal som behövs för att verksamheten ska kunna ge ett gott stöd och en god service och omvårdnad.

Funktionshinderomsorgen är en samhällsviktig verksamhet, och verksamheterna ska så långt det är möjligt även kunna erbjuda stöd och omvårdnad under en period av smittspridning, epidemi eller pandemi. Åtgärder mot smittspridning behöver ha fokus på att skydda både den enskilde och personalen. Den enskilde ska få insatser av god kvalitet och personalen har verksamheten som arbetsplats.

De krav och ansvarsförhållanden som gäller för verksamheten under normala omständigheter gäller även vid en kris. För att kunna svara upp mot lagstiftningens krav på kvalitet måste verksamheterna göra den planering som verksamheten bedömer är nödvändig för att kunna hantera en allvarlig händelse. I krisarbetet ställs nya krav på verksamheten och det kan finnas anledning att se över sina processer och rutiner. En vägledande princip är att verksamheten ska likna den normala i så stor utsträckning som möjligt.

Webbutbildning: Förebygga och förhindra smitta – för chefer i vård och omsorg

Webbutbildning som handlar om reglerna för basala hygienrutiner och smittförebyggande åtgärder samt vilket ansvar chefer har när det gäller dessa arbetsområden. Den vänder sig till chefer inom hemtjänst i ordinärt boenden enligt SoL, särskilda boenden för äldre enligt SoL, bostad med särskild service för vuxna enligt SoL, bostad med särskild service enligt LSS för barn eller ungdomar, och bostad med särskild service enligt LSS för vuxna.

Webbutbildning: Basala hygienrutiner i vård och omsorg

Utbildningen är speciellt anpassad till arbete inom hemtjänst, särskilt boende, LSS-boende och bostad med särskild service enligt socialtjänstlagen. Utbildningen är utformad för att kunna användas i det dagliga arbetet såväl under pandemin som efter.

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Socialstyrelsen, 2023
Folkhälsomyndigheten, 2022

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Mejla till oss

Skicka ett mejl till nyhetsbrev.KG@socialstyrelsen.se och skriv att du vill bli tillagd som prenumerant.

Så behandlar Socialstyrelsen dina personuppgifter