Kommunikation och delaktighet

Personer med kognitiva svårigheter behöver ofta extra stöd för att förstå komplexa sammanhang och situationer som att förhindra smitta. Ett bra stöd kan vara att använda bilder, symboler eller tecken i samtal om risk för smitta.

Personer med kognitiva svårigheter behöver ofta extra stöd för att förstå komplexa sammanhang och situationer som till exempel att förhindra smitta eller att vara akut sjuk. En del personer kan behöva stöd för att veta vad som kommer att hända under dagen och inom närmaste tiden och i vilken ordning saker och ting kommer att ske. Tydliggörande pedagogik är ett sätt att genom visuellt stöd göra vardagen begriplig för personer med intellektuell funktionsnedsättning, vilket är en förutsättning för delaktighet. Det är viktigt att komplettera personernas ordförråd, till exempel med bilder, symboler eller tecken i samtal om risk för smitta.

Alternativ Kompletterande Kommunikation, AKK, kan användas tillsammans med tal när du kommunicerar med personer som har kommunikationssvårigheter. AKK är till exempel foton, tecken som stöd, konkreta föremål eller talande hjälpmedel. Exempelvis kan personer som har insatser och stöd vid smittspridning eller smittskyddsarbete komma i kontakt med personal de inte brukar träffa. Det kan till exempel vara vikarier i boendet eller hälso- och sjukvårdspersonal. Personal som känner till den enskildes kommunikationssätt kan då behöva hjälpa till att tolka i dessa nya situationer.

Webbutbildning – AKK som kommunikationsstöd

Det finns en webbutbildning om alternativ och kompletterande kommunikation, AKK, som kommunikationsstöd. Syftet med utbildningen är att personal ska få kunskaper för att kunna tillämpa AKK på sin arbetsplats. Utbildningen är utformad för att i första hand genomföras i grupp, exempelvis på arbetsplatsens verksamhetsmöten, men går även att genomföra individuellt. Till materialet hör även ett arbetshäfte med övningar kopplade till respektive kapitel.

AKK som kommunikationsstöd – Socialstyrelsens utbildningsportal

Föreläsning om funktionell kommunikation med stöd av AKK

Se en filmad föreläsning om AKK med en logoped inom temat om AKK på Kunskapsguiden.

Om alternativ och kompletterande kommunikation – sida på Kunskapsguiden

Involvera brukarna i smittskyddsarbetet

Alla har ett personligt ansvar för att hindra smittspridning. Men personer som har stora och varaktiga funktionsnedsättningar kan ha svårt att förstå hur de bör agera. Därför kan personal behöva stödja dem i att följa rekommendationer och hygienrutiner.

Brukarna kan behöva informeras om smittrisker. För att minska smittspridning är det exempelvis viktigt att visa hur man kan tvätta händerna, nysa i armvecket och hur man kan hälsa på varandra utan att kramas eller ta i hand.

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Socialstyrelsen, 2023

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Mejla till oss

Skicka ett mejl till nyhetsbrev.KG@socialstyrelsen.se och skriv att du vill bli tillagd som prenumerant.

Så behandlar Socialstyrelsen dina personuppgifter