Asylprocessen
Asylprocessen är en process med många moment och varje enskild situation är unik. Många barn upplever mötet med Migrationsverket som stressande, vilket normalt sett har en negativ inverkan på förståelsen. Att få information i en för barnet trygg miljö innan mötet med Migrationsverket, ökar möjligheten till förståelse och risken för missförstånd minskar.
Mer information och filmer om att söka asyl – Migrationsverket
Att söka asyl – karta och handledning
Syftet med verktyget Att söka asyl är att ge en generell bild av asylprocessen och koppla den till barnets egna upplevelser och erfarenheter. Det ska underlätta dialogen med barnet och att barnet ska kunna ta till sig informationen utifrån sin egen situation och förmåga.
Att söka asyl består av en ”karta” som kan användas för att visualisera och förtydliga information kring de olika momenten i asylprocessen. Till kartan finns även ett antal ”dialogkort” som stöd. Att söka asyl utgår ifrån Migrationsverkets informationsmaterial och bör ses som ett komplement till den information som lämnas av Migrationsverket.
Handledningen Att söka asyl – begripligt.nu
Barn i migration – begripligt.nu
För dig som är barn och har sökt asyl – Migrationsverket
Kartan över asylprocessen för ensamkommande barn och unga är framtagen av Strömsunds kommun i samarbete med Migrationsverket och Länsstyrelsen Jämtland med stöd från Asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF).
Viktiga aktörer och information för ensamkommande barn och unga
För att ensamkommande barn och unga ska få ett bra mottagande behövs samverkan mellan aktörer som på olika sätt har viktiga funktioner för barnet eller den unge. Dessa är till exempel Migrationsverket, socialtjänsten, hälso- och sjukvården, gode män och skolan. På Kunskapsguidens tema Ensamkommande barn och unga finns mer information om de olika aktörerna och deras respektive ansvar.
Temat har även samlat information riktad direkt till ensamkommande barn och unga. Till exempel finns filmen Vad händer nu? som ger en överblick över vad som händer under den första tiden i Sverige, vilka personer barnen kommer att möta och barnens rättigheter. Filmen finns på 11 språk förutom svenska.
Ensamkommande barn och unga – Kunskapsguiden
En viktig bok om omsorg (pdf)
En viktig bok om omsorg riktar sig till yrkesverksamma som arbetar med ensamkommande unga med psykisk ohälsa. Den baseras på aktuell forskning, yrkesverksammas erfarenheter och ensamkommande ungas behov. Läs mer hos Kunskapscentrum migration och hälsa, Region Skåne.