Information för barn och unga – elevhälsan

Här finns länkar till webbplatser för barn och unga om psykisk ohälsa, sex, hälsa och relationer eller om svåra händelser som brott och sexuella övergrepp. Du som arbetar med barn och unga kan använda materialet tillsammans med dem, eller tipsa om var de själva kan hitta information.

Flerspråkig information om psykisk ohälsa

Fipoh vill skapa och sprida information om psykisk ohälsa på flera språk och som är lätt att förstå. Informationen görs i samarbete med barn och ungdomar, psykologer, forskare och aktivister i Malmö. Fipohs primära målgrupp är barn och unga med erfarenheter av migration.

Filmer om psykisk ohälsa – Fipohs Youtubekanal

Att besöka en ungdomsmottagning – filmer

På Youmo.se finns filmer om att besöka en ungdomsmottagning och olika saker mottagningen kan vara till hjälp med. Att ha jättemycket mensvärk, fundera över sin könsidentitet, hur man ska våga berätta om hur dåligt man mår och frågor kring sex och relationer är några exempel som tas upp. Filmerna finns på svenska, engelska, tigrinska, somaliska, dari och arabiska.

Besök en ungdomsmottagning – Youmo.se

Våga berätta – filmen Hemligheter

Har du en hemlighet som gör dig ledsen eller orolig ska du inte behöva vara ensam med den. Hos Våga berätta finns berättelser från barn om allt från problem med föräldrar till mobbning och fobier, och vad de gjort för att få hjälp.

Våga berätta – 1177 Vårdguiden

Om sex, hälsa och relationer på flera språk

Umo.se är en webbplats för alla mellan 13 och 25 år. På umo.se kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat. Du kan också ställa en fråga till en professionell eller till andra unga.

På Youmo.se finns delar av innehållet på umo.se översatt till arabiska, dari, engelska, somaliska och tigrinja.

Webbplatserna drivs av regionerna.

Umo.se 

Youmo.se

Information för ensamkommande barn och unga

Filmen Vad händer nu? från Socialstyrelsen är ett exempel på information riktad till ensamkommande barn och unga och som finns samlad på temat Ensamkommande barn och unga på Kunskapsguiden. Den ger en överblick över vad som händer den första tiden i Sverige, vilka personer eller myndigheter barnen kommer att möta och barnens rättigheter. Filmen finns på 11 språk förutom svenska.

Information för ensamkommande barn och unga – Kunskapsguiden

Barns rättigheter vid brott

Webbplatsen jagvillveta.se tar upp vad som är brottsligt, hur man kan känna om man varit med om brott och var man kan få hjälp. Här får man också veta vad som händer om man anmäler ett brott eller om det blir rättegång.

Få koll på socialtjänsten

På webbplatsen Koll på soc kan du som är ung hitta information om vad socialtjänsten kan ge för stöd och hjälp. För vilka problem kan man till exempel kontakta socialtjänsten, och måste man alltid berätta vem man är?

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:
Källor:
Material från Socialstyrelsen

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Melja till oss

Skicka ett mejl till nyhetsbrev.KG@socialstyrelsen.se och skriv att du vill bli tillagd som prenumerant.

Så behandlar Socialstyrelsen dina personuppgifter